Speedwaynyheter

SpeedwayFör närvarande så är vi inne i det man skulle kunna kalla för ”Speedwayens silly season”, vilket innebär att vi är mellan två säsonger. Men det betyder förstås inte att det inte finns nyheter att rapportera.

Därför kommer här några rubriker värda att nämnas och att uppdatera sig kring om du inte redan har hängt med i svängarna.

Hancock säkrade tredje VM-guldet

I slutet av oktober så kördes årets sista VM-deltävling i speedway och på prispallen efteråt så stod en värdig världsmästare. Det var den store gentlemannen och favoriten, ”svenskamerikanen” Greg Hancock som för tredje gången hade tagit ett individuellt VM-guld. Att den 44-årige amerikanen är en favorit bland både fans och medtävlare märktes tydligt efteråt också med tanke på alla hyllningar han fick från både förare och från publiken.

Hancocks tredje VM-titel visade att han utan tvivel är en otroligt skicklig åkare, inte minst för att han faktiskt inte ens kunde vara med och köra alla deltävlingar då han under säsongen bröt ett finger och således missade några tävlingar – något som mycket väl kunde ha kostat honom segern. Turligt nog för hans del så råkade även fjolårsvinnaren Taif Woffinden ut för en del skadeproblematik under säsongen också, så till honom tappade Hancock inte alltför många viktiga poäng. Woffinden knep för övrigt, trots sina skador en tredjeplats totalt.

I intervjuer så har Hancock sagt att det var mycket frustrerande att inte kunna komma tillbaka tidigare än han gjorde, men tack vare sin andraplats i comebacken i Stockholm och segern i den sista deltävlingen så gick det alltså vägen. Silverpengen i VM-serien kneps av polacken Krzysztof Kasprzak, som vi återkommer till lite senare.

Mikael Max åter i Dackarna

Men innan vi återvänder till polacken så ska vi prata om en annan kille som återvänder. Det är 41-årige Mikael Max som återvänder till klubben Dackarna inför nästa säsong – en klubb han för åtta år sedan representerade. Kontraktet är ett så kallat gästkontrakt och Dackarna förväntas kunna dra nytta av hans erfarenhet såväl på banan som i depån.

Prestigevärvning av Lejonen

Vi sa att vi skulle återkomma till Krzystzof Kasprzak, och det gör vi nu. Polacken, som väntas vara en av huvudfavoriterna till att utmana världsmästaren Hancock om titeln nästa år har gjort klart med årets nykomling i Elitserien, Lejonen. Under säsongen så körde polacken ett slutspel med Lejonens lagkapten Linus Sundström och tillsammans så tog de en hel del femettor – något som definitivt bådar gott inför Lejonens kommande säsong. Kanske kan dessa två under nästa säsong visa var skåpet ska stå på Sveriges äldsta speedwaybana och kanske till och med vara med och slåss om en framskjuten placering i slutspelet.