Förbättra bilens belysning

Dagens moderna bilar är oftast utrustade med mycket bra belysning. Strålkastarna förmår att lysa upp vägen hundratals meter. Det gäller främst bilar i det dyrare segmentet medan billigare småbilar kan behöva en uppgradering av sin belysning. Då uppstår frågan, klarar bilens elsystem extraljus?

Strömsnåla LED-ljus

Räddningen för småbilar är att de kan använda strömsnåla LED-ljus. Dessa extraljus finns i form av en ramp som ger kraftigt ljus över stort avstånd utan att dra för mycket ström. Du kan hitta det du behöver online.

Förr i tiden kunde hända att rallybilar fick motorstopp med alla extraljus på och då räckte inte strömmen till att starta bilen på nytt.

LED-belysning på MC

Ett gissel för motorcyklister är att de inte alltid blir sedda och olika lösningar har diskuterats om belysning. Organisationen Sveriges MotorCyklister, SMC, har sedan lång tid diskuterat med myndigheterna om vad du kan göra. Bland annat har de framfört ett önskemål om att ha fler än en ljuspunkt framåt.

Bland det bästa du kan göra för att öka synligheten är ett montera DRL-belysning på din MC. DRL står för Daytime Running Lights och är numera tillåtet tillsammans med halvljus dagtid. DRL får dock inte användas efter mörkrets inbrott.