Elitserien i speedway

Sverige högsta division i speedway heter elitserien, och det har den gjort ända sedan 1982. Fram tills dess hette nämligen högsta ligan allsvenskan. När elitserien formades fick allsvenskan vara andradivision, och den uppdelningen råder än i dag.

Elitserien har ända sedan dess begynnelse varit en av Europas högst ansedda ligor med många förare som vill komma hit från andra länder. Till slut hade lagen så många importer att ledningen för svensk speedway blev oroliga att svenska talanger hamnar i skymundan av dyra, utländska nyförvärv, vilket föranledde regler som gör att bara de allra bästa förarna ska få köra i elitserien.

Om elitserien fick sitt nuvarande namn för drygt 30 år sedan, så har högsta serien i speedway varit med längre än så. Första gången som speedwaylag tävlade mot varandra på högsta nivå var 1948 när Filbyterna tog hem titeln. Efter att elitserien införts på 1982-talet väntade en framgångsperiod för Getingarna, som tog hem fyra av de fem första mästerskapen efter slutspel. Därefter har lag som Lejonen, Dackarna och Elit Vetlanda alla varit högst upp på pallen. Ett tag slopade elitserien sitt slutspelsformat och gick tillbaka till en rak serie, men därefter har slutspel införts igen för att göra säsongsavslutningen så rafflande som möjligt.