Chatrine Friman Brantvik – allsvenskans enda tjej

Speedwaysporten har svårt att locka till sig kvinnor, men Chatrine Friman Brantvik har visat att det går att slå sig in som tjej också. Hon tävlar för Gnistorna från Malmö i allsvenskan, vilket gör henne till ensam tjej i de högsta divisionerna. Hennes klass är 500 kubik, där hon tävlar mot idel killar. Friman Brantvik säger dock att hon gärna skulle se fler tjejer inom sporten.

Chatrines speedwayintresse inleddes redan i unga år när hennes pappa tog med henne till en speedwayskola. Där grundlades en fascination för sporten som sedan dess aldrig har avtagit. Hon fortsatte att köra speedway i allt tyngre klasser tills hon 2013 fick möjlighet att prova på att köra i allsvenskan. Det var ett nytt steg som hon har fått slita hårt för att förtjäna.

Chatrine Friman Brantvik har nu fyllt 23 år och fortsätter sin elitsatsning. Hon säger att hennes mål för framtiden är att köra ännu mer i allsvenskan och förbättra sin körning för att kunna ta ännu fler poäng åt hennes lag Gnistorna. Friman Brantvik får ofta frågan om hon som ensam kvinna i en mansdominerad sport blir bemött på ett annorlunda sätt, men hon säger att det inte är något hon märker av. Däremot hoppas hon att hennes närvaro på elitnivå ska locka fler tjejer till sporten.