Börja med speedway

Speedway på elitnivå är, enligt många förare, en svår sport som kräver god kännedom om alltifrån teknik till motorer. Alla börjar dock någonstans, och den som vill börja med speedway har gott om chanser att få en introduktion till sporten.

När du kör speedway första gången använder du dig givetvis inte av samma utrustning och cykel som elitförare. Istället arbetar man sig långsamt uppåt, klass för klass, där varje kategori har en något tyngre motor än den senaste.

För att börja köra speedway behöver du först kontakta en speedwayklubb. Det är vanligt att klubbarna anordnar introduktionsdagar för nybörjare som låter nyfikna prova på sporten innan de bestämmer sig för om det är något för dem. De ser till att du får en cykel som passar din fysik och erfarenhet. Det finns cyklar och klasser med alltifrån fem hästkrafter upp till obegränsat antal, så det gäller att hitta rätt för att du inte ska tappa sugen.

En av de första aspekterna som en nybörjare inom speedway får lära sig är att sladda. I speedway sladdar förarna genom hela kurvan, vilket gör det till sportens viktigaste moment. Den som inte kan få med sig farten är ofta chanslös på raksträckan när de övriga förarna blåser förbi. Sådana kunskaper är sådant som en ny speedwayförare snabbt blir varse om.