Anlägga en träningsbana

Det är inte bara att anlägga en träningsbana för Speedway eller annan motorsport. Det krävs en hel del arbete och framförallt mark för att kunna bygga en bana som man vill ha den. Det kan vara bra att i förväg kolla upp i den kommun du bor vad som gäller.

rootstock / Shutterstock.com

Om allt är OK med din kommun och du har fått tillstånd att bygga en träningsbana på egen mark så är det bara att börja planera för byggandet. Skissa upp någon form av karta där banan planeras ska ligga, få med allt du vill att bana ska innehålla med hopp och annat roligt. Det som kanske blir det första du får göra är att ta bort en del skog som kanske står olämpligt där banan ska ligga. Om du inte kan ta ner träden själv så får du anlita någon trädfällare som har den kunskapen.

Stubbar och annat kan du med hjälp av stubbfräs enkelt få bort, den flis som blir kvar av stubbar och annat passar utmärkt som underlag på vissa delar på banan. Det kan krävas mer maskiner än en stubbfräs för att få till din träningsbana, kolla upp med företaget Amas där du hittar både stubbfräs och massor av bra maskiner som du kanske kan ha användning av vid anläggandet av din träningsbana. Med maskiner så kommer jobbet med att färdigställa din bana gå betydligt snabbare, även om det kostar en del så kan det vara värt det pengar du får lägga ut.

Dräneringen är också något du borde hålla i åtanke under bygget. Gräver du en grop i banan för att göra ett hopp så kommer du ha ett surhål så fort nästa regnskur dyker upp. Försök att alltid tänka på hur vattnet kommer att rinna längst banan och var det naturligt kommer att samlas.

Vill du ha ett hopp gäller det att bygga upp det jord från någon annanstans och se till att packa den ordentligt. Alternativt bygger du ett av trä och packar in jord under det så det inte rör på sig när du kör upp på det.

Söker du inspiration till banan kan det vara smart att leta upp några videos på Youtube eller kanske åka ut och besöka andra banor och se hur andra har lagt upp det. Det finns mängder med bra idéer där ute som kan höja banan till en ny nivå!