Getingarna Speedway

Getingarna var en speedwayklubb som var baserad i Stockholmsområdet. De hade en lång historia av att tävla i speedway på elitnivå. När den svenska högstaserien i speedway drog igång 1948 var Getingarna en av deltagarna.

Då hette de dock Motorsällskapets Speedwaylag och det skulle dröja ytterligare ett år innan de fick namnet som klubben nådde berömmelse med. Historien säger att det var Bertil Andersson som var inspiration tack vare sin smala midja som liknade en getings.

Framgångarna väntade inte på sig och 1952 blev Getingarna Sveriges bästa speedwaylag efter en SM-seger. En av klubbens stora stjärnor var Sune Karlsson, mer känd som Maximum. Han körde för Getingarna under hela 1950-talet och var drivande i lagets guld. Andra förare som var med och tog hem guldet åt klubben det året var Bosse Andersson, Åke ”Lapp-Linkan” Lindqvist och ”Jojje” Andersson.

De efterföljande decennierna ledde till ännu fler SM-guld och det blev till slut 16 stycken. Ekonomiska problem satte dock käppar i hjulet och laget lades ner för första gången 2002. Försök gjordes att återuppliva klubben, men 2010 sattes Getingarna slutgiltigt i konkurs – och satte samtidigt punkt för en epok i svensk speedway. Med alla SM-guld är Getingarna fortfarande ett av landets mest framgångsrika lag.